Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης

Είτε είστε εκπαιδευτικός, είτε μαθητής ή γονέας, θα πρέπει να γνωρίζετε για μια σχετικά νέα εκπαιδευτική δυνατότητα στη εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε τη φετινή σχολική χρονιά, στη λειτουργία για πρώτη φορά των Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) με στόχο να ενισχύσει την επαγγελματική δυναμική των καταρτιζομένων και να συνδέσει την επαγγελματική κατάρτιση λαμβάνοντας  υπόψη τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Συνολικά θα λειτουργήσουν πιλοτικά 21 από τις 96 ΣΕΚ στοχευμένα στην Ελληνική Επικράτεια με κριτήρια την κατά το μέγιστο δυνατή γεωγραφική διασπορά και τη δυνατότητα απορρόφησης του
δυναμικού μετά το πέρας της κατάρτισης και της μαθητείας.
Οι τίτλοι των ΣΕΚ είναι διαβαθμισμένοι όπως περιγράφεται στο άρθρο 19 του Ν. 4186/2013 κατά το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που κατοχυρώνει τόσο τα μαθησιακά αποτελέσματα όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ή ΣΕΚ) είναι Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σκοπός της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης.
Η διάρκεια φοίτησης στην ΣΕΚ είναι 3 έτη: Α, Β και Τάξη Μαθητείας.
Στην Α’ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Πρακτικά ανοίγει μια νέα δυνατότητα σε μαθητές προκειμένου να καταρτιστούν εξειδικευμένα αλλά και σε εκπαιδευτικούς για να διδάξουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα.
 Σημαντικές Πληροφορίες:
 Επιμέλεια άρθρου: Employ Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας | www.e-employ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου