Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ερντογάν: Ρίξαμε το συριακό Mig-23 επειδή παραβίασε τον εναέριο χώρο μας

kataripsi«Τα συριακά μαχητικά παραβίασαν τα σύνορά μας, τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έριξαν ένα αεροσκάφος», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας την κατάρριψη ενός συριακού Mig-23 από δύο τουρκικά F-16.
Από το Κοτσαέλι της Τουρκίας όπου βρισκόταν στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των τουρκικών δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε:
«Η απάντησή μας θα είναι σκληρή αν ο εναέριος χώρος μας παραβιάζεται» και συνεχάρη τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τους «ένδοξους» Τούρκους πιλότους και κυρίως τον αρχηγό του
τουρκικού γενικού επιτελείου.
Εντύπωση προκαλεί αυτό που γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ότι σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το τουρκικό κανάλι τα συντρίμμια του Mig έπεσαν στη συριακή πλευρά των συνόρων.
Οι Τούρκοι επιχειρηματολογούν ότι κατέρριψαν ένα συριακό Mig-23 επειδή στις 13:13 (τοπική ώρα) της Κυριακής 23 Μαρτίου παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, περίπου στις 13:00 της Κυριακής δύο συριακά Mig-23 προσέγγισαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Κατά την άποψη της Άγκυρας, έπειτα από τέσσερις προειδοποιήσεις, το ένα από τα δύο συριακά Mig άλλαξε την πορεία του ενώ το άλλο συνέχισε να κινείται προς τον τουρκικό εναέριο χώρο και εισέβαλε ένα χιλιόμετρο εντός της τουρκικής επικράτειας.
Το συριακό Mig-23 , σύμφωνα με την εκδοχή των Τούρκων, συνέχισε να πετά με δυτική κατεύθυνση και τελικώς καταρρίφθηκε ευρισκόμενο περίπου 1,5 χιλιόμετρα εντός της τουρκικής επικράτειας. Ο Σύρος πιλότος εγκατέλειψε το καταρριφθέν Mig και επιβίωσε.
Η Συρία αρνήθηκε ότι τα μαχητικά της αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και κατηγόρησε την Τουρκία για «κατάφωρη επιθετικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου