Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννης Πασχαλίδης Βουλευτής Νομού Καβάλας: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


 
 
  
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, όπου παρέστησαν ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου και ο Γ. Γρ. Εσόδων κ. Θεοχάρης, νησιώτες Βουλευτές και εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων, και σε παρέμβαση του ανέφερε τα εξής:

ΟΑΕΕ
Οι επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδυναμία και δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους αφ’ ενός είναι ανασφάλιστοι αφ’ ετέρου χρεώνονται με προσαυξήσεις του κλάδου
υγείας που αδυνατούν να πληρώσουν.
1.Τα Επιμελήτρια έχουν κάνει προτάσεις και θέλουν πάγωμα των χρεών και να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να πληρώσουν και έτσι το Ταμείο του ΟΑΕΕ θα πάρει χρήματα . Στη ΓΕΣΕΒΕ με μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν λόγω κρίσης.
2. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μαύρη εργασία σε καφετέριες και εστιατόρια, όμως οι ιδιοκτήτες δεν το κάνουν εσκεμμένα για να φοροδιαφεύγουν αλλά από ανάγκη, και αυτό γιατί ενώ ο κατώτατος μισθός, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 25, έχει μειωθεί και ανάλογα έχουν μειωθεί και οι εισφορές στα επισιτικά και τουριστικά καταστήματα όπου όμως εξακολουθεί να ισχύει το τεκμαρτό ημερομίσθιο βάσει του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές και είναι δυσανάλογα πολύ υψηλό σε σχέση με τα πραγματικά ημερομίσθια.
Βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι περίπου στα 300 Ευρώ, για μία επισιτική επιχείρηση οι ασφαλιστικές εισφορές, βάσει του τεκμαρτού ημερομισθίου, ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
ΔΟΥ ΘΑΣΟΥ
Έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά με τις καταργήσεις των ΔΟΥ στα νησιά εξακολουθούν να υπάρχουν διαδικασίες φορολογικές που διεκπεραιώνονται μόνο με τη φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Πρέπει το υπουργείο να εξετάσει τις εφαρμογές του TAXISNETώστε να μη χρειάζεται φυσική παρουσία.
ΙΚΑ ΘΑΣΟΥ και ΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
Έχω διαβεβαιώσεις από το Διοικητή του ΙΚΑ ότι για το παράρτημα του ΙΚΑ Λιμένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργίας του.
Όμως στο γραφείο του ΙΚΑ Λιμεναρίων υπάρχει μία υπάλληλος που χωρίς υπολογιστή εξυπηρετεί όλη τη Νότια Θάσο με πληθώρα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και στεγάζεται σε οίκημα του Δήμου Θάσου για αυτό πρέπει προσεχθεί ιδιαίτερα.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
Μέχρι 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν υποχρεούται ο ιδιοκτήτης που ήταν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ. Ο ΟΓΑ όμως έχει αλλάξει κριτήρια ασφάλισης και αναγκάζονται από το νόμο να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ και για αυτό προτείνω να λυθεί αυτό το πρόβλημα συνεχίζοντας να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
ΦΟΡΟΣ
Εδώ και πολύ καιρό για τις επιχειρήσεις που έχουν επιστροφή φόρου υπάρχει προφορική εντολή στις εφορίες να παγώσουν οι φόροι ενώ από τις επιχειρήσεις υπάρχει υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ.
Γιατί καθυστερεί η επιστροφή ή γιατί δεν γίνεται άμεσος συμψηφισμός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου