Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μιχελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «πανικό, αδιέξοδο και αμηχανία»


Ο «σταυρός» στις ευρωεκλογές προκαλεί σύγκρουση συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βουλή προκαλεί η θέσπιση του σταυρού προτίμησης για τις επερχόμενες ευρωεκλογές με παράλληλη κατάργηση της λίστας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε «πανικό, αδιέξοδο και αμηχανία», υποστήριξε ότι «στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν μοιράσει τις θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και τώρα με τον σταυρό προτίμησης τους χάλασε η «μανέστρα»» ενώ κάλεσε την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει την θέση της: «είστε υπερ ή κατά του σταυρού προτίμησης; Θέλετε ή όχι να εκφράζει ανόθευτα την βούλησή του ο λαός και να επιλέγει αυτούς που θεωρεί άξιους;».

Απαντώντας δε στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν ότι η Αριστερά έχει δείξει με τις εσωτερικές της διαδικασίες ότι σέβεται τις «Δημοκρατικές διαδικασίες» είπε «ο  δικός μας πρόεδρος έχει εκλεγεί με ανοικτή διαδικασία στην κοινωνία. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο και με εσάς» ενώ πρόσθεσε «είπατε ότι ο σταυρός προτίμησης δεν είναι και τόσο καλός. Δηλαδή ετοιμάζεστε να καταργήσετε τον σταυρό προτίμησης και στις εθνικές εκλογές. Ακούω πολλά λόγια αμφισβήτησης. Θέλετε να αφαιρέσετε το δικαίωμα του λαού; Να τοποθετηθείτε».

Πέραν αυτών ο υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές «με τεχνάσματα» και πρόσθεσε «παραβιάζετε το Σύνταγμα και την κοινή λογική. Μεταθέσατε τον χρόνο των δημοτικών για να εξυπηρετήσετε τις φαντασιώσεις σας. Επιχειρείτε λαθροχειρία αλλά δεν θα το πετύχετε».

Σημείωσε ότι «ο σταυρός προτίμησης δεν σημαίνει κατ ανάγκη το τέλειο σύστημα όπου ο πολίτης βρίσκει αυτόν που θα τον εκπροσωπήσει. Θέλετε να στήσετε τον εκλογικό μηχανισμό μέσα από τους υποψήφιους. Δώσατε σταυρό για να μοιράσετε φρούδες ελπίδες…».

Η κυρία Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) χαρακτήρισε την σταυροδοσία ως τον «πιο δημοκρατικό τρόπο έκφρασης.  Ειδικά τώρα που υπάρχει το πρόβλημα του ευρωσκεπτικισμού. Να βγουν οι υποψήφιοι και να εξηγήσουν γιατί είναι αναγκαία η παραμονή μας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην διάψευση των «προφητειών» της για το πλεόνασμα. Είπε « Η λογική του σύριζα παίρνει κάθε μέρα απαντήσεις στους μαζικούς χώρους που αδιαφορούν για τις λογικές του. Στις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων οι δυνάμεις του σύριζα είδαν την πλάτη άλλων …». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσβάλει τόσο την διαδικασία των ευρωεκλογών όσο και τον αυτοδιοικητικών με την τακτική να μιλά για δημοψήφισμα μνημονίου – αντιμνημονίου και υποστήριξε ότι «δείγμα ότι ο Τσίπρας δεν σέβεται την αυτοδιοίκηση είναι και το γεγονός ότι αποκαλεί τους δημάρχους ως βλαχοδημάρχους».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου που είπε ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός λέγοντας ότι «η συγκομιδή των σκουπιδιών είναι δουλειά του Δημάρχου. Ο περιφερειάρχης πρέπει να βρει μέρος για την τοποθέτησή τους. Όμως η λογική Κερατέας του Τσίπρα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταφέρει τα σκουπίδια στο φεγγάρι».

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο κ. Γιάννης Κουράκος παραδέχθηκε ότι ο σταυρός προτίμησης προκάλεσε σύγχυση στα κομματικά επιτελεία. Υποστήριξε όμως ότι με τον τρόπο αυτό «Θα βγουν οι αρεστοί των ΜΜΕ. Παραδίδουν και τους ευρωβουλευτές στην διαπλοκή. Ανοίξατε τους ασκούς του Αιόλου. Κάνετε ισχυρούς ευρωβουλευτές που θα αμφισβητήσουν τις ηγεσίες των κομμάτων. Ανοίξατε τους ασκούς του Αιόλου και τώρα θα τους λουστείτε».

Τέλος, ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) είπε ότι « Δεν είναι αθώα η πρωτοβουλία που αναλάβατε παραμονή των εκλογών» πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα του είναι θετικό επι της αρχής.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου